Mistä on pienet tytöt ja pojat tehty, kysyy vanha runo. Tytöt oli tehty kanelista ja kukkasista, pojat taas sammakoista, sekä muusta vähemmän viehättävästä. Onneksi tämän lorun sanoma on kyseenalaistettu myöhemmin. Kaikki vauvat on tehty kultahippusista, onnenpölystä, tuhinasta ja pehmeistä poskista.
Synnytyskin oli ennen tehty ihan eri asioista kuin nyt. Kauan sitten synnytettiin saunassa, koska se oli puhdas paikka ja helppo siivota synnytyksen sotkuista. Äidille juotettiin väkiviinaa ja kätilö kuulemma naukkaili sitä siinä sivussa myös. Varpajaiset oli sitä, kun kätilö ja äiti laskivat vauvan varpaat yhdessä. Sittemmin tuo traditio siirtyi isille ja nykyään ei kai varpajaisia niin kovasti juhlita.
Ajat muuttuvat ja niin niiden pitääkin. Se, mikä ei toimi, pitää uudistaa. Äiti ei ole aina ollut synnytyksen keskiössä. Ennen kuin siirryttiin sairaalaan, äidit sairastuivat ja menehtyivät lapsivuodekuumeeseen tai verenvuotoon. Vauvat eivät syntyneet aina hyväkuntoisina tai edes elävänä. Sairaalasynnytykset toivat paljon hyvää mukanaan, mutta omituisesti sairaala nielaisi äidin ja otti omakseen.
Viimeisinä vuosina on herätty kunnolla siihen tosiasiaan, että synnytys on äidin ja perheen tapahtuma. Sairaala ei omista heitä, eikä vastasyntynyttä vauvaa. Sairaala tuo kuitenkin turvaa ja hoitoa sinne, missä sitä tarvitaan. Meidän sairaalakätilöiden haaste on nyt osata erottaa nämä kaksi toisistaan. Milloin synnytyksen kulkuun on syytä puuttua ja milloin vain ihailla vierestä kun äidin keho tekee taikojaan?
Hyvä synnytys on tehty äidin kuulluksi tulemisesta, kumppanin tai tukihenkilön luomasta turvasta, vauvan huikeasta matkasta ja kätilöiden sekä lääkäreiden ammattitaidosta.
Haluan uskoa, että meitä on iso joukko, jotka olemme samaa mieltä ja haluamme luoda maailman täyteen hyviä synnytyskokemuksia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti